Ge din kropp lite kärlek

Jag är inte säker på hur det är med dig, men när jag får massage på Tjörn känns det avslappnande. Och när min mamma eller pappa ger mig en massage känns det lugnande.

Vill du veta varför? Det ska jag berätta för dig! Det beror på något som kallas vasodilatation. Har du någonsin lagt märke till att din hud blir röd när någon gnider den? Det beror på vasodilatation. Gnidningen får små blodkärl under huden att vidgas (eller utvidgas). När de gör detta flödar mer blod genom dem och in i det området av din kropp än vanligt. Detta orsakar den röda färgen som vi ser när hudens yta blir lätt inflammerad på grund av det ökade blodflödet i dessa områden.

Resultatet är en det är därför som det känns bra att få massage. Givetvis känns det bra under tiden man får massage, om man inte är superspänd för då kan det också göra lite ont. Men i övrigt är det väldigt skönt efteråt, men varför är det så egentligen?

När du får massage liknar det hur musklerna känns när du sträcker ut dem. Det kan också vara som när någon kittlar dig (det känns bra, men inte på ett avslappnande sätt). Detta beror på att stimuleringen av din hud resulterar i att nerverna skickar signaler tillbaka till din hjärna som får dig att känna dig trevlig.

Denna stimulering av ditt nervsystem gör att det producerar kemikalier som kallas endorfiner, som är neurotransmittorer . Dessa interagerar med våra opioidreceptorer och andra celler i vår kropp, vilket leder till att vi känner oss glada eller upplever njutning. Så i princip är de det som får oss att må bra.

Och det mina vänner är därför som det känns så fantastiskt att få en massage! Så om du vill uppleva detta är det bara att boka in dig på en massage på Tjörn.